Seruszki babci Krysi

Seruszki babci Krysi to najlepsze bułki jakie kiedykolwiek jadłam, za każdym razem kiedy się spotkamy proszę, aby Babcia zrobiła te pyszne bułeczki

Składniki na 22 bułeczki:
  • 4 szklanki mąki pszenne
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 12 g suchych drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 500 g sera białego mielonego, ale nie z wiaderka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie aromat do ciast np. cytrynowy
dodatkowo:
  • 1 rotrzepane jajko




Wykonanie:

W misce mieszamy suche składniki na ciasto. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką do podwojenia objętości. W międzyczasie składniki na nadzienie mieszamy widelcem.


Na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto i dzielimy 2 porcje. Każdą porcję krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy serem i brzegi ciasta składamy do środka, sklejamy i odwracamy złożeniem do dołu. Kroimy na bułeczki. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 minut.


Smacznego!