Udka pieczone na kiszonej kapuście

Udka z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście, pyszna propozycja na prosty niedzielny obiad

Składniki:


  • 4 udka z kurczaka
  • około 1kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • pieprz

Wykonanie:

Udka z kurczaka nacieramy marynatą z majeranku, papryki słodkiej, pieprzu i czosnku przeciśniętego przez praskę.  Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kapustę kiszoną z pokrojoną w kostkę cebulą (mocno kwaśną kapustę, można wypłukać i odcisnąć). Na kapuście układamy udka, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. Pieczemy około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie kurczaka odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. w 180 st. do zarumienia.

Smacznego



3 komentarze: