- około 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 3/4 szklanki mąki
- sól
- olej
- woda
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dusimy tłuczkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na 4 lub 6 części. Każdą z nich przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy wałeczek. Lekko go spłaszczamy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie kopytka wrzucamy porcjami do wrzącej i osolonej wody z odrobiną oleju. Mieszamy i gdy wypłyną na wierzch wykładamy je łyżką cedzakową. Kopytka podajemy okraszone podsmażoną na złoty kolor cebulką, skwarkami lub śmietaną czy sosem.
Smacznego