Twarde i chrupiące ogórki maggi

Jedne z naszych ulubionych ogórków. Z tego przepisu wychodzą twarde i chrupiące, są tak pyszne, że aż chce się sięgać po kolejnego ogórka do słoika


Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 250 ml octu
  • 1250 ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • kilka gałązek lubczyku
  • gorczyca
  • liście laurowe


Wykonanie:
Ogórki moczymy, myjemy. Do każdego słoika wkładamy po 1 -2 ząbki czosnku, gałązce kopru i lubczyku, liściu laurowym i wsypujemy po kilka ziarenek gorczycy. Następnie ciasno układamy ogórki. W garnku gotujemy wodę z octem, solą i cukrem. Następnie gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania. Ilość słoików zależy od wielkości ogórków i ich ułożenia. Smacznego