Najlepszy domowy ketchup

Próbowałam wiele przepisów na domowy ketchup, ale ten jest zdecydowanie dla nas najlepszy. Rodzinka go uwielbia, więc co roku robię jego spory zapas


Składniki na 12 słoików po 250 ml:
  • 2 kg młodej cukinii
  • 1/2 kg kwaskowatych jabłek
  • 1 kg cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • niecała 1/2 szklanki octu 10%




Wykonanie:
Cukinię i jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię i jabłka. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię, cebulę i jabłka przekładamy do dużego garnka. Dodajemy sól i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 1 godz. Od czasu do czasu mieszamy.

Po tym czasie wlewamy ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, pieprz, oregano i bazylię. Mieszamy i gotujemy przez około 20 min. Następnie wyłączamy i blendujemy. Gotowy ketchup nakładamy do słoików. Pasteryzujemy około 15 min. od momentu zagotowania się wody. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Według mnie przygotowywanie domowego ketchupu to świetna alternatywa dla naszego zdrowia. W końcu przygotowując taki ketchup w domu ma się pełną kontrolę nad używanymi składnikami. Można wtedy unikać dodatków tj. np. sztuczne barwniki, konserwanty, nadmiar soli i cukru, które często znajdują się w niektórych kupnych ketchupach... Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń