Jest to mój ulubiony przepis na ciasto bez pieczenia, przygotowanie jest banalnie proste, potrzeba tylko 4 składniki i nie ma opcji żeby się nie udało
Składniki na blaszkę 24x24 cm:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 galaretki (2 agrestowe, 2 w kolorze owoców, u mnie porzeczkowe)
- dowolne owoce (u mnie borówki)
- około 100 g okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Kolejne 2 galaretki, u mnie porzeczkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Do sera z wiaderka wlewamy tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę agrestową i miksujemy do połączenia.
Masę serową wykładamy na biszkopty. Na wierzchu układamy owoce. Jeżeli masa serowa jest rzadka, można wstawić ciasto do lodówki, aby masa stężała i dopiero wyłożyć owoce. Na owoce wylewamy tężejące galaretki porzeczkowe. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!
Masę serową wykładamy na biszkopty. Na wierzchu układamy owoce. Jeżeli masa serowa jest rzadka, można wstawić ciasto do lodówki, aby masa stężała i dopiero wyłożyć owoce. Na owoce wylewamy tężejące galaretki porzeczkowe. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!