Makowiec japoński

Przepis na ten makowiec dostałam od Pani z piekarni, to najlepszy makowiec jaki kiedykolwiek jadłam

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:
  • 3 szklanki maku
  • 8 jabłek średniej wielkości
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • bakalie (po 1 garści suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych suszonych daktyli i pokrojonego kandyzowanego melona)
dodatkowo:
  • plewa
  • kolorowa posypka


Wykonanie:

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 20 min. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody, studzimy i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę i wrzucamy po jednym żółtku. Obrane jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do masy maślanej. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy.


Dodajemy mak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Makowiec pieczemy około 1 godz. 20 min. Studzimy w formie. Zimny makowiec polewamy polewą i posypujemy kolorową posypką.


Smacznego



1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje. Uwielbiam w makowcu dużo bakalii.

    OdpowiedzUsuń