Makowiec japoński

Przepis na ten makowiec dostałam od Pani z piekarni, to najlepszy makowiec jaki kiedykolwiek jadłam

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:
  • 3 szklanki maku
  • 8 jabłek średniej wielkości
  • 10 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • bakalie (po 1 garści suszonej żurawiny, rodzynek, posiekanych suszonych daktyli i pokrojonego kandyzowanego melona)
dodatkowo:
  • plewa
  • kolorowa posypka


Wykonanie:

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 20 min. Odsączamy na sitku z nadmiaru wody, studzimy i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę i wrzucamy po jednym żółtku. Obrane jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do masy maślanej. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt migdałowy.


Dodajemy mak i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Makowiec pieczemy około 1 godz. 20 min. Studzimy w formie. Zimny makowiec polewamy polewą i posypujemy kolorową posypką.


Smacznego



5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje. Uwielbiam w makowcu dużo bakalii.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wilgotny, z dużą ilością bakalii...to jest to, co najbardziej lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam, jest pyszny. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po co dodaje się semolinę? 3szkl maku to ile gram?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie...

    OdpowiedzUsuń