Mój sposób, żeby ogórki były twarde i chrupiące. W taki sposób ogórki robię od lat i nigdy słoiki z ogórkami mi się nie popsuły
Składniki na 2 słoiki o pojemności 900 ml:
- 1 kg ogórków gruntowych
- kawałek korzenia chrzanu i liść chrzanu
- 1 główka czosnku
- 2 gałązki kopru z baldachami
- 1 litry ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie:
Do słoika wkładam gałązkę kopru z baldachem, kawałek korzenia i liścia chrzanu i 2 - 3 ząbki czosnku. Następnie ciasno układam ogórki, na górę słoika też daję trochę kopru. Do gorącej, przegotowanej wody wsypuję sól. Mieszam do rozpuszczenia i zalewam ogórki. Solanka musi przykryć wszystkie ogórki. Słoiki z ogórkami zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Słoiki z ogórkami przykrywam ściereczką kuchenną. Po tym czasie słoiki zanoszę do spiżarki.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ogórki ogórki do słoików ogórki kiszone ogórki małosolne ogórki na zimę przepis na ogórki kiszone przetwory przetwory z ogórków