Mój sposób, żeby ogórki były twarde i chrupiące, robię tak od lat

Mój sposób, żeby ogórki były twarde i chrupiące. W taki sposób ogórki robię od lat i nigdy słoiki z ogórkami mi się nie popsuły


Składniki na 2 słoiki o pojemności 900 ml:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek korzenia chrzanu i liść chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldachami
  • 1 litry ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżki soli kamiennej niejodowanej


Wykonanie:
Do słoika wkładam gałązkę kopru z baldachem, kawałek korzenia i liścia chrzanu i 2 - 3 ząbki czosnku. Następnie ciasno układam ogórki, na górę słoika też daję trochę kopru. Do gorącej, przegotowanej wody wsypuję sól. Mieszam do rozpuszczenia i zalewam ogórki. Solanka musi przykryć wszystkie ogórki. Słoiki z ogórkami zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Słoiki z ogórkami przykrywam ściereczką kuchenną. Po tym czasie słoiki zanoszę do spiżarki.




Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!