Syrop z mięty

Syrop z mięty jest uwielbiany w moim domu, w tym roku robię go już kolejny raz i zimy pewnie nie doczeka


Ilość: 21 butelek po 300 ml

Składniki:
  • 120 gałązek mięty o długości około 40 cm
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 6 l wody
  • 1 i 1/2 kg cukru


Wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wkładamy opłukaną miętę i odstawiamy w chłodne miejsce na około 24 godz. Po tym czasie syrop odcedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Syrop przelewamy do wyparzonych butelek i zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku z wodą przez około 10 minut od momentu zagotowania.



Smacznego



2 komentarze:

  1. Mięta w diecie jest kojarzona z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa trawienia, łagodzenie dolegliwości żołądkowych, działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne! Przez co uważam, że taki syrop warto jest mieć w swojej kuchni - niewaidomo, kiedy nam się przyda, a że ma wiele właściwości prozdrowotnych to nieraz może się nam nadać ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile gotować wodę z cukrem

    OdpowiedzUsuń