Ciasto rabarbarowe love

Już dawno zrobiłam tak pyszne ciasto jak to. Całe naczynie ciasta zniknęło jeszcze ciepłe. To rewelacyjne kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką, któremu nie da się oprzeć.


Składniki na formę o wymiarach 30x20 cm:
kruche ciasto:
  • 250 g schłodzonego masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń waniliowy (po 40 g)


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone zimne masło i żółtka. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta). Porcje ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzi.

Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja spód naczynia żaroodpornego wysmarowałam masłem), wyjmujemy większą część ciasta i wylepiamy dno blachy. Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Rabarbar wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z rabarbarem. Z lodówki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta. Odrywamy kawałki ciasta i układamy je na piance budyniowej. Ciasto można też zetrzeć na tarce.


Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. (góra - dół) przez około 50 minut. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!