Już dawno zrobiłam tak pyszne ciasto jak to. Całe naczynie ciasta zniknęło jeszcze ciepłe. To rewelacyjne kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką, któremu nie da się oprzeć.
Składniki na formę o wymiarach 30x20 cm:
kruche ciasto:
- 250 g schłodzonego masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe (po 40 g)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- kilka łodyg rabarbaru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 budyń waniliowy (po 40 g)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone zimne masło i żółtka. Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy je na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta). Porcje ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzi.
Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja spód naczynia żaroodpornego wysmarowałam masłem), wyjmujemy większą część ciasta i wylepiamy dno blachy. Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Rabarbar wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z rabarbarem. Z lodówki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta. Odrywamy kawałki ciasta i układamy je na piance budyniowej. Ciasto można też zetrzeć na tarce.
Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja spód naczynia żaroodpornego wysmarowałam masłem), wyjmujemy większą część ciasta i wylepiamy dno blachy. Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Rabarbar wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z rabarbarem. Z lodówki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta. Odrywamy kawałki ciasta i układamy je na piance budyniowej. Ciasto można też zetrzeć na tarce.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. (góra - dół) przez około 50 minut. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto z rabarbarem kruche ciasto kruche ciasto z rabarbarem rabarbar rabarbarowe love