Składniki:
- około 1 kg mięsa z karkówki w plastrach
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do misy blendera dajemy pokrojona na mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku. Cebulę i czosnek blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dodajemy olej, musztardę i przyprawy pieprz, paprykę słodką, oregano, zioła prowansalskie i sól. Składniki mieszamy. Plastry karkówki rozbijam nakłuwaczem do mięsa. Każdy kawałek mięsa smarujemy z obu stron marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrytą karkówkę wstawiamy do lodówki na około 24 godziny.
Po tym czasie karkówkę obsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni z malutką ilością oleju i układam w naczyniu żaroodpornym. Karkówkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra - dół_. Karkówkę piekę przez około 1 godzinę pod przykryciem. Następnie mięso odkrywam, plastry podlewam powstałym sosem i zapiekam jeszcze około 15 – 20 minut.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
karkówka karkówka pieczona w plastrach karkówka z piekarnika obiad