Karkówka pieczona w plastrach

Przepyszne, mięciutkie, aż rozpływające się w ustach plastry karkówki pieczone w piekarniku


Składniki:
  • około 1 kg mięsa z karkówki w plastrach
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie:
Do misy blendera dajemy pokrojona na mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku. Cebulę i czosnek blendujemy. Do zmiksowanych warzyw dodajemy olej, musztardę i przyprawy pieprz, paprykę słodką, oregano, zioła prowansalskie i sól. Składniki mieszamy. Plastry karkówki rozbijam nakłuwaczem do mięsa. Każdy kawałek mięsa smarujemy z obu stron marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym. przykrytą karkówkę wstawiamy do lodówki na około 24 godziny. 


Po tym czasie karkówkę obsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni z malutką ilością oleju i układam w naczyniu żaroodpornym. Karkówkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra - dół_. Karkówkę piekę przez około 1 godzinę pod przykryciem. Następnie mięso odkrywam, plastry podlewam powstałym sosem i zapiekam jeszcze około 15 – 20 minut.





Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!