Kotlety bieszczadzkie

Obiad z zapasów, które mam w domu, żeby nie chodzić i nie narażać się na wirusa

Składniki:


  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Kapustę odciskamy z kwasu, kroimy, jeżeli jest długa i gotujemy do miękkości. Ugotowaną dobrze odciskamy z wody.

Do miski dajemy zimne ziemniaki i kapustę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz kminek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków i odciśnięcia kapusty. Potem formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiano, na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju.

Smacznego!