Babciny dżem truskawkowy, który się nie psuje

Dżem truskawkowy z tego przepisu jest naszym ulubionym i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby się zepsuł. Pamiętam jak Babcia co roku robiła go z własnych truskawek zebranych na polu
Składniki na 5 słoików po 370 ml:
  • 2 kg truskawek
  • 2 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1/3 szklanki wody


Wykonanie:
Umyte i wyszypułkowane truskawki zasypujemy szklanką cukru. Truskawki odstawiamy na kilka godzin, aby puściły sok. U mnie truskawki z cukrem były w lodówce całą noc. Po tym czasie truskawki stawiamy na palnik i wsypujemy szklankę cukru. Truskawki gotujemy na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Po tym czasie do truskawek dodajemy sok z cytryny i mieszając wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. Polecam stopniowo wlewać rozrobioną mąkę i patrzeć czy gęstość dżemu nam odpowiada. Dżem gotujemy przez kilka minut.

Następnie dżem z truskawek nakładamy do słoików. Słoiki z dżemem pasteryzujemy w garnku z wodą na średnim palniku przez około 10 minut od momentu zagotowania. Gotowe słoiki z dżemem truskawkowym przechowujemy w chłodnym miejscu.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!