Gołąbki z cukinii Teściowej

Na weekendzie przyjechała do nas Teściowa z pysznymi gołąbkami z cukinii. Przepis na gołąbki w takiej formie dostała od koleżanki, tak jej posmakowały, że musiała podzielić się z nami tym przysmakiem


Składniki:
  • 1 średnia zielona cukinia
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • około 500 ml przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Cukinię kroimy na około 3 cm plastry. W każdym plastrze wydrążamy gniazdo nasienne tworząc miseczkę. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy. Przestygnięty ryż mieszamy z cebulą, mięsem mielonym i jajkiem. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy w cukiniowe miseczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przecier solimy i pieprzymy i wlewamy między gołąbki. Pieczemy w 170 st. przez około 40 min.

Smacznego!