Przepis na ciasto dostałam od bardzo miłej Pani u której zatrzymaliśmy się na noc idąc w pielgrzymce do Częstochowy. Zawsze przygotowując ciasto wspominam miło czas spędzony u niej w gospodarstwie.
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 2 żółtka
- 200 g masła
polewa:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
dodatkowo:
- słoik dżemu porzeczkowego
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo cukier, a następnie dorzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przekrawamy go na dwa blaty. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy i mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Zawiesinę mleczno - jajeczną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle miksując, aż powstanie jednolity krem.
Następnie przekrawamy go na dwa blaty. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy i mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Zawiesinę mleczno - jajeczną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle miksując, aż powstanie jednolity krem.
W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy 2/3 masy. Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę kremu budyniowego. Na wierzchu układamy biszkopty. Następnie biszkopty polewamy ciepłą polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego
Zrobiłam na Nowy roku, wyszło przepyszne, tylko polewa nie wyszła i polałam rozpuszczoną czekoladą, może jakiś inny przepis na polewę?
OdpowiedzUsuńJaki rozm blaszki?
OdpowiedzUsuń