Przepis na ciasto dostałam od bardzo miłej Pani u której zatrzymaliśmy się na noc idąc w pielgrzymce do Częstochowy. Zawsze przygotowując ciasto wspominam miło czas spędzony u niej w gospodarstwie.
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie waniliowe (po 40g)
- 2 żółtka
- 200 g masła
polewa:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
dodatkowo:
- słoik dżemu porzeczkowego
- opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo cukier, a następnie dorzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przekrawamy go na dwa blaty. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy i mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Zawiesinę mleczno - jajeczną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle miksując, aż powstanie jednolity krem.
Następnie przekrawamy go na dwa blaty. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy i mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Zawiesinę mleczno - jajeczną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle miksując, aż powstanie jednolity krem.
W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy 2/3 masy. Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę kremu budyniowego. Na wierzchu układamy biszkopty. Następnie biszkopty polewamy ciepłą polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego