Ciasto Kapłanka

Przepis na ciasto dostałam od bardzo miłej Pani u której zatrzymaliśmy się na noc idąc w pielgrzymce do Częstochowy. Zawsze przygotowując ciasto wspominam miło czas spędzony u niej w gospodarstwie.


Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:
biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie waniliowe (po 40g)
  • 2 żółtka
  • 200 g masła


polewa:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
dodatkowo:
  • słoik dżemu porzeczkowego
  • opakowanie okrągłych biszkoptów




Wykonanie:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo cukier, a następnie dorzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie przekrawamy go na dwa blaty. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy i mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Zawiesinę mleczno - jajeczną wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle miksując, aż powstanie jednolity krem.


W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy 2/3 masy. Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę kremu budyniowego. Na wierzchu układamy biszkopty. Następnie biszkopty polewamy ciepłą polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego