Najprostsze rogaliki ze składników, które zawsze mamy w domu. Ich smakiem każdy się zachwyca
Składniki:
- 3 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g masła
- marmolada
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, śmietanę i masło. Siekamy nożem i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części. Na podsypanej mąką stolnicy każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.
Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę i ciasno zawijam do wierzchołka. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę i ciasno zawijam do wierzchołka. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Rogaliki pyszne
OdpowiedzUsuń