Najprostsze rogaliki z 3 składników

Najprostsze rogaliki ze składników, które zawsze mamy w domu. Ich smakiem każdy się zachwyca

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 200 g masła
  • marmolada
  • cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, śmietanę i masło. Siekamy nożem i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części. Na podsypanej mąką stolnicy każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów.

Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę i ciasno zawijam do wierzchołka. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego