Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak dobrego pasztetu nie dostaniemy. Pasztet jest pyszny, bez dziwnych dodatków, ulepszaczy i rewelacyjnie smaruje się na chlebie
Składniki na 12 słoików po 300 ml:
- około 2 kg różnego rodzaju mięsa (ponad 1 kg musi być mięsa tłustego, aby pasztet nie był suchy np. podgardle, boczek, tłusta wołowina)
- 20 dag wątroby wieprzowej
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże czerstwe bułki
- 3 jajka
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, zmielone ziarnka jałowca
Wykonanie:
Mięso bez wątróbki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy warzywa bez czosnku oraz cebuli i przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości. Wątróbkę kroimy i lekko podsmażamy z pokrojoną cebulą.
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia. W rosole namaczamy bułki. Mięso, warzywa, czosnek, wątróbkę i bułki mielimy dwukrotnie. Do otrzymanej masy dodajemy jajka i przyprawy: gałkę muszkatołową, jałowiec oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Do masy dodajemy 1 lub 2 szklanki rosołu z ugotowanego mięsa (ilość zależy od konsystencji masy). Pasztet przekładamy do słoików. Gotujemy zakręcone słoiki z pasztetem około pół godz. Smacznego!
Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia. W rosole namaczamy bułki. Mięso, warzywa, czosnek, wątróbkę i bułki mielimy dwukrotnie. Do otrzymanej masy dodajemy jajka i przyprawy: gałkę muszkatołową, jałowiec oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Do masy dodajemy 1 lub 2 szklanki rosołu z ugotowanego mięsa (ilość zależy od konsystencji masy). Pasztet przekładamy do słoików. Gotujemy zakręcone słoiki z pasztetem około pół godz. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
domowy pasztet pasztet pasztet do smarowania przekąski przetwory
.jpg)
.jpg)
.jpg)
