Pasztet do smarowania

Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak dobrego pasztetu nie dostaniemy. Pasztet jest pyszny, bez dziwnych dodatków, ulepszaczy i rewelacyjnie smaruje się na chlebie


Składniki na 12 słoików po 300 ml:
  • około 2 kg różnego rodzaju mięsa (ponad 1 kg musi być mięsa tłustego, aby pasztet nie był suchy np. podgardle, boczek, tłusta wołowina)
  • 20 dag wątroby wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, zmielone ziarnka jałowca


Wykonanie:
Mięso bez wątróbki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy warzywa bez czosnku oraz cebuli i przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Wszystko gotujemy do miękkości. Wątróbkę kroimy i lekko podsmażamy z pokrojoną cebulą.

Ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia. W rosole namaczamy bułki. Mięso, warzywa, czosnek, wątróbkę i bułki mielimy dwukrotnie. Do otrzymanej masy dodajemy jajka i przyprawy: gałkę muszkatołową, jałowiec oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Do masy dodajemy 1 lub 2 szklanki rosołu z ugotowanego mięsa (ilość zależy od konsystencji masy). Pasztet przekładamy do słoików. Gotujemy zakręcone słoiki z pasztetem około pół godz. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!