Ryba po grecku - przepis prosto od Teściowej

Jadłam rybę po grecku z wielu przepisów, ale najlepszą robi moja Teściowa. Zawsze kiedy robię rybę  z jej przepisu mam pewność, że wszystkim będzie smakowała


Składniki:
  • 70 dag filetów z ryby morskiej np. dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • mała puszka groszku konserwowanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
  • kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierki


Wykonanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę wody.


W międzyczasie filety rybne kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy na rumiano.


Pod koniec duszenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Usmażoną rybę przekładamy do miski i przykrywamy ugotowanymi warzywami. Danie podajemy od razu gorące lub studzimy i serwujemy zimne.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam rybę po grecku. Dziękuję za przepis, będę robiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis prawidłowy. Pycha . Inni robią w samej cebuli z ketchupem i nie jest to specjalnie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry przepis, tylko zastanawiam się dlaczego do ryby groszek?

    OdpowiedzUsuń