Jadłam rybę po grecku z wielu przepisów, ale najlepszą robi moja Teściowa. Zawsze kiedy robię rybę z jej przepisu mam pewność, że wszystkim będzie smakowała
Składniki:
- 70 dag filetów z ryby morskiej np. dorsza
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- mała puszka groszku konserwowanego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, sól
- olej do smażenia
- sok z cytryny
- kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierki
Wykonanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszamy i dodajemy odrobinę wody.
W międzyczasie filety rybne kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, bułce tartej i smażymy na rumiano.
Pod koniec duszenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i groszek. Usmażoną rybę przekładamy do miski i przykrywamy ugotowanymi warzywami. Danie podajemy od razu gorące lub studzimy i serwujemy zimne.
Smacznego!
Uwielbiam rybę po grecku. Dziękuję za przepis, będę robiła.
OdpowiedzUsuńPycha.....
OdpowiedzUsuńPrzepis prawidłowy. Pycha . Inni robią w samej cebuli z ketchupem i nie jest to specjalnie smaczne.
OdpowiedzUsuńDobry przepis, tylko zastanawiam się dlaczego do ryby groszek?
OdpowiedzUsuńczemu groszek
OdpowiedzUsuń