Pierniczki świąteczne Mamy

Najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek miałam to właśnie ten od Mamy. Pierniczki z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że zawsze muszę je chować, aby do świąt doczekały


Składniki na około 100 - 150 sztuk w zależności od wielkości użytych foremek:
  • około 1 kg mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka miodu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika (40 g)


Wykonanie:

Sodę rozpuszczamy w około 1/5 szklanki wody. Jajka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczki. Dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika i sodę, dokładnie wszystko mieszamy. Na stolnicę wysypujemy około pół kg mąki, robimy dołek. Wlewamy przygotowaną masę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle mąki, żeby z ciastem można było swobodnie pracować i dało się bez problemu rozwałkować. Ciasto na pierniczki powinno być miękkie, ale nie klejące.


Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 7 - 10 minut. Jeżeli pierniczki będziemy trzymać szczelnie zamknięte będą twarde. Wystarczy do pojemnika włożyć kawałki jabłek (pamiętamy, aby je wymieniać) lub pozostawić je bez przykrycia, wtedy będą chłonęły wilgoć. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!