Najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek miałam to właśnie ten od Mamy. Pierniczki z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że zawsze muszę je chować, aby do świąt doczekały
Składniki:
- około 1 kg mąki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika (40 g)
Wykonanie:
Sodę rozpuszczamy w około 1/5 szklanki wody. Jajka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczki. Dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika i sodę, dokładnie wszystko mieszamy. Na stolnicę wysypujemy około pół kg mąki, robimy dołek. Wlewamy przygotowaną masę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle mąki, żeby z ciastem można było swobodnie pracować i dało się bez problemu rozwałkować. Ciasto na pierniczki powinno być miękkie, ale nie klejące.
Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 7 - 10 minut. Jeżeli pierniczki będziemy trzymać szczelnie zamknięte będą twarde. Wystarczy do pojemnika włożyć kawałki jabłek (pamiętamy, aby je wymieniać) lub pozostawić je bez przykrycia, wtedy będą chłonęły wilgoć.
Smacznego