Rewelacyjna kiszona kapusta na dwa sposoby. Zawsze trzymam się tych proporcji i kapusta wychodzi przepyszna
Składniki na 6 słoików po 900 ml:
- około 4,5 kg poszatkowanej kapusty
- 20 g soli na 1 kg poszatkowanej kapusty
- 3 marchewki
Kapustę szatkujemy najlepiej drobno. Partiami wrzucamy kapustę do dużego naczynia i przysypujemy solą. Każdą warstwę ubijamy pięścią lub drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok. Kapustę upychamy mocno do słoików, żeby nie pozostało powietrze, nadmiar soku odlewamy. 
Kiedy mam już połowę kapusty nałożoną do słoików to do drugiej połowy dodajemy starta na grubych oczkach marchewkę. Mieszamy i taka kapustę z marchewka tez pakujemy do słoików. Słoiki nie mogą być pełne, aby sok nie wyciekał.
Słoiki zakręcamy wieczkiem i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po około 3 - 5 dniach słoiki przenosimy do chłodnej piwnicy. Kapustę można jeść po około 3 tygodniach. Doskonale przechowuje się kilka miesięcy. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kapusta na zime kiszona kapusta kiszona kapusta do słoików przetwory przetwory z kapusty
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
