Chleb bez czekania

Odkąd zaczęłam robić ten chleb to w sklepie już nie kupuję. Wystarczy zamieszać składniki, upiec i gotowe

Wymiary formy: 2 keksówki 12x28 cm

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu 10%
  • opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby


Wykonanie:


Drożdże z cukrem i wodą mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę. Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, żeby skórka nie była twarda.

Smacznego!



56 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda smakowicie, palce lizać. Muszę upiec...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzis upieklem.chleb byl 95 min na 180stopni i nadal byl nie upieczony .skąd so takie przepisy?pieke i gotuje ponad 30 lat ale czegos takiego jeszcze nie widzialem.szkoda czasu

      Usuń
    2. Pierwszy piekłam z termoobiegiem i wyszedł zakalec w środku, upiekłam drugi bez termoobiegu w piekarniku i wyszedł super.

      Usuń
    3. Mi też wyszedł zakalec.

      Usuń
    4. Ocet scina rosniecie ciasta. Polecam nei dokladac.

      Usuń
  2. Upiekłam jeden z kminkiem, drugi z ziarnami słonecznika (skórka chrupiąca, a środek lekko wilgotny). Wszystkim bardzo smakowały. Polecam, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nic nie czekamy na wyrośnięcie przed pieczeniem?

      Usuń
    2. Ja czekam, inaczej zakalec wychodzi 🤔

      Usuń
  3. no to jutro biore sie za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, chlebek jest naprawdę bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ocet jak dasz szybko rośnie ciasto

      Usuń
    2. Ocet nadaje lekko kwaśny smak, który ma przypominać smakiem chleb pieczony na zakwasie. Tylko i wyłącznie dlatego jest dodawany do ciasta.

      Usuń
  6. Ocet sprawi że chleb jest długo wilgotny i szybko nie czerstwieje. W smaku go nie wyczuwamy.

    OdpowiedzUsuń
  7. A sól z cukrem nie jest pomylone ilościowo?

    OdpowiedzUsuń
  8. Chleb bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość...

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb z tego przepisu jest po prostu straszny. Chleb piekę od ponad 10 lat i chciałam wypróbować nowy przepis. Porażka, po prostu porażka. Nie rozumiem, jak można upubliczniać taki pomysł ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast krytykować proszę podać swój przepis. Będzie możliwość porównania obu wypieków.

      Usuń
    2. Najsmaczniejszy chleb ,polecam,PYCHA,

      Usuń
    3. Piekę podobny chleb, tylko nie robię z żadnego przepisu.Stosuję różne dodatki.Chkebek jest pyszny.

      Usuń
    4. Upiekłam.... Porażka... Tego chlebem nie można nazwać.

      Usuń
    5. Dokładnie,przepis dno

      Usuń
  10. Chlebek jest bardzo smaczny ,piekę go już od dłuższego czasu i polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety nie wyszedł, wszystko zrobiłam jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  12. A jak upiec z żytniej mąki????
    napiszcie do mnie na FB, Henryk Małek Navarres

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekę ten chleb od kilku miesięcy, wszystkim bardzo smakuje. Ja daję mniej octu (2 łyżki ) i też jest wilgotny.

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy ma urosnąć w keksowce czy odrazu do piekarnika???

    OdpowiedzUsuń
  15. JA TEZ DZISIAJ PIERWSZY RAZ W ZYCIU ZROBILAM TEN CHLEBEK I WYSZEDL PIEKNY ALE ZA GORACY BY SPROBOWAC

    OdpowiedzUsuń
  16. zapomniałam dodać ocet ,wygląda pięknie , a smak? myślę że słodki.Jak ostygnie ,spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  17. Własnie upiekłam po raz pierwszy, wyszedł pięknie. Na pewno wrócę do przepisu jezcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń
  18. PRZEPYSZNY chlebek! Polecam. szybko się robi i wychodzi smaczniutki i pulchny. Spróbujcie❤️

    OdpowiedzUsuń
  19. Chleb jest pyszny. Wszyscy objadali się tylko tym chlebkiem a kupny leżał i pleśniał. Jeynie co mi nie wychodziło to wierzchnia skórka, była twarda i popękana mimo,że smarowałam wodą. Powiedzcie mi co zrobiłam źle i czy pieczemy w piekarniku z termoobiegiem czy bez? Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pękanie to normalne ,a na twardą skórkę to wystarczy jak się upiecze to na gorąco posmarować smalcem

      Usuń
  20. Upiekłam i jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny, jest bardzo długo świeży. Łatwy w przygotowaniu. Ja daje słonecznik i pestki dyni świetnie pasują do przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Upiekłam, wyszedł bardzo smaczny. Skórka chrupiąca, a środek mięciutki. Polecam przepis....

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie dobry czuć ocet

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie dobry nigdy wiecej wole poczekac a nie dodawac ocet ktory pizniej czuc

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebki wyszły, a właściwie jeden wyszedł fajny. Kto mi wytłumaczy to samo ciasto, podzielone na dwie foremki ( jedna z ziarnami druga bez), pieczone razem w piekarniku, a jeden chleb ma zakalec. Chleb z ziarnami jest wspaniały i pyszny, drugi bez ziaren choć wygląda z zewnątrz wspaniale, w środku ma zakalec ( ale i tak jest pyszny). Nie wiem dlaczego tak się stało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W drugim był zbyt rzadki, gdyby Pani dodała trochę mąki byłoby ok

      Usuń
  26. Piekłam wcześniej chleby z różnych przepisów, ale ten podbił moje serce i nie tylko moje,również mojej rodziny. Piekę go bardzo często, jest przepyszny. Ja zamiast wody dodaje mleko, bo tak robiła moja teściowa, jej chlebem wszyscy się zajadali i teraz zajadają się moim, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  27. Piekę podobny,ale do tej ilości mąki daję 1 szklankę słonecznika, 1 szkl otrąb pszennych, 0,5 szkl siemienia lnianego,,chleb wkładam do zimnego piekarnika żeby miał czas wyrosnąć, i u mnie w przepisie jest 1kostka drożdży,z ziarnami można kombinować ale powinna waga się zgadzać

    OdpowiedzUsuń
  28. Oczywiście octu nie daję, do spulchnienia i żeby dłużej polecał daję 4 łyżki oleju i 4 łyżki płatków ziemniaczanych

    OdpowiedzUsuń
  29. Wczoraj upiekłam pierwszy raz ten chleb. Nie powiem wyszedł fajny, ale po pierwsze dodałam więcej mąki bo na początku był bardzo lejący nie sposób przełożyć do foremek, dodałam też płatki jęczmienne żeby trochę wyciągnęły wody, po drugie piekłam ponad 1.5 h w temp 195 st bo byl surowy po godzinie. Dałam też 2 łyżki octu. Generalnie chleb wyszedł naprawdę fajny duży, ale skórka na górze mocno chrupiąca.

    OdpowiedzUsuń
  30. przepis nie jest dokładny szkoda produktów

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie. Porażka szkoda produktów !!!!!!!!! Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  32. mało wartościowy ten chleb

    OdpowiedzUsuń
  33. Jest pyszny piekę co 2 dni 1godz i jest super wypieczony

    OdpowiedzUsuń
  34. maka najlepsza z biedronki 650 450 jest za lekka

    OdpowiedzUsuń
  35. jezeli chodzi o skórke to po upieczeniu posmarować lekko woda i przykryc sciereczka

    OdpowiedzUsuń
  36. Śmierdzący chleb octem, skóra twarda a w środku zakalec

    OdpowiedzUsuń
  37. Zakalec, szkoda czasu i składników. Coś nie tak z tym przepisem😒

    OdpowiedzUsuń
  38. Ocet? A nie można zastąpić zakwasem żurkowym?

    OdpowiedzUsuń