Chleb bez czekania

Odkąd zaczęłam robić ten chleb to w sklepie już nie kupuję. Wystarczy zamieszać składniki, upiec i gotowe

Wymiary formy: 2 keksówki 12x28 cm

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu 10%
  • opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby


Wykonanie:


Drożdże z cukrem i wodą mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę. Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, żeby skórka nie była twarda.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda smakowicie, palce lizać. Muszę upiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam jeden z kminkiem, drugi z ziarnami słonecznika (skórka chrupiąca, a środek lekko wilgotny). Wszystkim bardzo smakowały. Polecam, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. no to jutro biore sie za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, chlebek jest naprawdę bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ocet sprawi że chleb jest długo wilgotny i szybko nie czerstwieje. W smaku go nie wyczuwamy.

    OdpowiedzUsuń