Chleb bez czekania

Odkąd zaczęłam robić ten chleb to w sklepie już nie kupuję. Wystarczy zamieszać składniki, upiec i gotowe

Wymiary formy: 2 keksówki 12x28 cm

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu 10%
  • opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby


Wykonanie:


Drożdże z cukrem i wodą mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę. Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, żeby skórka nie była twarda.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Chlebek wygląda smakowicie, palce lizać. Muszę upiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam jeden z kminkiem, drugi z ziarnami słonecznika (skórka chrupiąca, a środek lekko wilgotny). Wszystkim bardzo smakowały. Polecam, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. no to jutro biore sie za pieczenie!

    OdpowiedzUsuń