Przepyszne roladki na niedzielny obiad dla całej rodziny. U nas wszyscy chętnie je zjadają. Przygotowanie takich roladek jest naprawdę proste, sprawdzą się nie tylko na niedzielny obiad, ale tez na róże okazje i uroczystości
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 papryka
- 3 - 4 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- kilka łyżeczek musztardy staropolskiej, sarepskiej lub innej
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- gałązka naci selera
- kilka gałązek naci pietruszki
- kawałek pora
- około 1 litr wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól do smaki
- pieprz czarny mielony do smaku
- olej do smażenia
- 2 - 3 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry i rozbijamy. Każdy plaster schabu solimy i pieprzymy, smarujemy 1/2 łyżeczki, dajemy pasek papryki, pasek ogórka konserwowego i kilka piórek cebuli. Schab ciasno zawijamy w kopertę (tak jak krokiety) i związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Następnie roladki zalewamy wodą, dodajemy nać selera, pietruszki i pora. Dorzucamy liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy na wolnej mocy palnika do miękkości roladek. Na koniec dodajmy koncentrat pomidorowy i sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
niedzielne roladki obiadowe niedzielny obiad obiad roladki roladki na obiad roladki schabowe schab