Rogaliki zabieganej pani domu

Ekspresowe, przepyszne rogaliki. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, wystarczy chwilę czasu i możemy się zajadać pysznymi rogalikami. Rogaliki wychodzą mięciutkie, zachowują świeżość na drugi dzień


Składniki na 32 rogaliki:
  • około 3,5 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 jajka + 1 do smarowania
  • 4 łyżki cukru
  • marmolada lub dżem



Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, Dodajemy masło i mąkę. Zagniatamy na jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąkę, jednak nie polecam dosypywać jej zbyt wiele. Z ciasta robimy kulę i dzielimy na 4 części. Na oprószonej mąką stolnicy każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 3 - 5 mm i kroimy na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zawijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogaliki pieczemy w 180 st. przez około 15 - 20 min. do ładnego zarumienienia.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!