Ekspresowe, przepyszne rogaliki. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, wystarczy chwilę czasu i możemy się zajadać pysznymi rogalikami. Rogaliki wychodzą mięciutkie, zachowują świeżość na drugi dzień
Składniki na 32 rogaliki:
- około 3,5 szklanki mąki + do podsypywania
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 250 g miękkiego masła
- 3 jajka + 1 do smarowania
- 4 łyżki cukru
- marmolada lub dżem
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, Dodajemy masło i mąkę. Zagniatamy na jednolite ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąkę, jednak nie polecam dosypywać jej zbyt wiele. Z ciasta robimy kulę i dzielimy na 4 części. Na oprószonej mąką stolnicy każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 3 - 5 mm i kroimy na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zawijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogaliki pieczemy w 180 st. przez około 15 - 20 min. do ładnego zarumienienia.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta rogaliki rogaliki drożdżowe rogaliki z dżemem rogaliki zabieganej pani domu szybkie rogaliki