Taratuszki - pulchne faworki

Rosyjskie faworki na kefirze, są pulchne i znikają w mgnieniu oka

Składniki na około 40 sztuk:
  • 400 g kefiru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki roztopione masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

Do miski dajemy mąkę, cukier, sodę, sól, cukier waniliowy, kefir, masło i jajko. Zagniatamy na mięciutkie ciasto i odkładamy pod przykryciem na około 30 min. Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 3 - 5 mm. Kroimy na paski o wielkości około 7x2 cm i każdy nacinamy w środku wzdłuż. Przez dziurkę przekładamy jeden koniec ciasta.


Faworki smażymy na patelni w niedużej ilości rozgrzanego oleju, na małym ogniu. Smażymy je do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!