Karkówka po zbójnicku to obiad, który zachwycił gości. Przygotowałam ją na niedzielny obiad i okazała się genialnym daniem. Polecam ją każdemu, kto chce zaskoczyć gości i domowników
Składniki:
- około 1,2 kg karkówki w plastrach
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 nieduże cebule
- kilka ogórków konserwowych
- 1 marchewka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- majeranek
- mąka pszenna do obtaczania
- olej
Wykonanie:
W większej misce mieszamy paprykę słodką, majeranek, pieprz, sól, czosnek granulowany i kilka łyżek oleju. Plastry karkówki rozbijamy nakłuwaczem do mięsa i mieszamy w przyprawach. Następnie plastry karkówki obtaczamy w mące i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie dajemy marchewkę pokrojona w plastry, paprykę w paski lub kostkę, ogórki w kostkę i cebulę w piórka. Szklankę wody mieszamy z musztardą, koncentratem i ketchupem. Przygotowanym sosem zalewamy mięso z warzywami. Karkówkę pieczemy pod przykryciem przez około 2 godz. w 180 st.
Smacznego