Karkówka po zbójnicku

Karkówka po zbójnicku to obiad, który zachwycił gości. Przygotowałam ją na niedzielny obiad i okazała się genialnym daniem. Polecam ją każdemu, kto chce zaskoczyć gości i domowników


Składniki:
  • około 1,2 kg karkówki w plastrach
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 nieduże cebule
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej





Wykonanie:

W większej misce mieszamy paprykę słodką, majeranek, pieprz, sól, czosnek granulowany i kilka łyżek oleju. Plastry karkówki rozbijamy nakłuwaczem do mięsa i mieszamy w przyprawach. Następnie plastry karkówki obtaczamy w mące i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie dajemy marchewkę pokrojona w plastry, paprykę w paski lub kostkę, ogórki w kostkę i cebulę w piórka. Szklankę wody mieszamy z musztardą, koncentratem i ketchupem. Przygotowanym sosem zalewamy mięso z warzywami. Karkówkę pieczemy pod przykryciem przez około 2 godz. w 180 st.

Smacznego