Paluszki ziemniaczane

Złote i chrupiące paluszki ziemniaczane, znakomicie sprawdzą się na bezmięsny obiad

Składniki:

  • około 2 kg ziemniaków
  • 250 g startego sera żółtego
  • 3 jajka
  • opcjonalnie 2-3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z serem żółtym i 1 jajkiem. Jeżeli masa jest rzadka (zależy od rodzaju ziemniaków) dosypujemy mąkę, ale nie za dużo, żeby paluszki nie były twarde. Masę ziemniaczaną doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy paluszki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej oraz smażymy na rumiano. Paluszki ziemniaczane podajemy same lub z ulubionym sosem i surówką.







7 komentarzy: