Co roku do świątecznego barszczyku przygotowuję zakwas z buraków. Taki zakwas uwielbiamy pić na co dzień, jest zdrowy i super wspomaga odporność
Składniki:
- 2 kg buraków
- 8 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 12 ziarenek pieprzu
- 2 l przegotowanej, ostudzonej wody
- 2 łyżki soli
Wykonanie:
Wyszorowane buraki obieramy i kroimy na kawałki. Do dużego słoja dajemy czosnek, liście laurowe i ziarna pieprzu. Wkładamy pokrojone buraki. Następnie wodę mieszamy z solą do rozpuszczenia. Solanką zalewamy buraki, tak aby były całe przykryte. Zakręcamy, ale nie szczelnie i odstawiamy w temp. pokojowej na około 5 - 7 dni, aż na wierzchu pojawi się piana. Po tym czasie kiszone buraki wstawiamy do lodówki. Sok z kiszonych buraków przed przechowywaniem przelewam do butelek. Zakwas przechowujemy w lodówce w dobrze zakręconej butelce nawet do 3 tygodni. Sok z kiszonych buraków można pić od razu lub rozcieńczyć go z wodą, a buraki wykorzystać np. do surówki czy barszczu.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
boże narodzenie buraki świąteczny barszcz zakwas do świątecznego barszczu zakwas z buraków

