Pieczone pierożki z piekarnika z duża ilością farszu to przepyszny dodatek do barszczyku. Takie pierożki można zrobić wcześniej i zamrozić, a przed podaniem podgrzać i będą jak świeżo upieczone
Składniki na około 80 sztuk:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 14 g drożdży suszonych
- 3 jajka
- 250 g masła
- duża szczypta soli
- 1 kg ugotowanej, odciśniętej kiszonej kapusty
- 150 g suszonych pomidorów
- pieprz mielony
- majeranek
- papryka słodka
- kminek
Wykonanie:
Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Zagniatamy, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby odpoczęło i podrosło na około 30 - 40 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zimnej, ugotowanej i odciśniętej z wody kapusty dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy kminkiem, majerankiem, papryką słodką i pieprzem. Mieszamy. Odrywamy kawałek ciasta i krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i lepimy pierożki.
Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostawionym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st (góra-dół). i pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 - 25 min.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
paszteciki paszteciki do barszczyku pieczone pierożki z piekarnika przekąski
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
