Pieczone pierożki do barszczyku

Pieczone pierożki z piekarnika z duża ilością farszu to przepyszny dodatek do barszczyku. Takie pierożki można zrobić wcześniej i zamrozić, a przed podaniem podgrzać i będą jak świeżo upieczone


Składniki na około 80 sztuk:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 14 g drożdży suszonych
  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • duża szczypta soli
farsz:
  • 1 kg ugotowanej, odciśniętej kiszonej kapusty
  • 150 g suszonych pomidorów
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kminek


Wykonanie:
Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Zagniatamy, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby odpoczęło i podrosło na około 30 - 40 min. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zimnej, ugotowanej i odciśniętej z wody kapusty dodajemy pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy kminkiem, majerankiem, papryką słodką i pieprzem. Mieszamy. Odrywamy kawałek ciasta i krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i lepimy pierożki. 


Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy pozostawionym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st (góra-dół). i pieczemy do ładnego zarumienienia około 20 - 25 min.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!