Nasza ulubiona pizza, z przepisu, który zawsze się udaje. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ciasto nie wyszło. Zróbcie taka pizzę, a zarówno dzieci jak i dorośli będą się objadać
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
- około 500 g mąki pszennej typ 550
- 14 g suszonych drożdży
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka letniej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- kilka łyżek olejuulubiony sos pomidorowy lub ketchup
- kilka plasterków szynki
- kilka pieczarek
- około 350 g sera żółtego tartego
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Układamy szynkę i posypujemy serem. Dajemy pieczarki cieniutko pokrojone.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasto na pizzę domowa pizza domowa pizza capricciosa obiad pizza przekąski
.jpg)
.jpg)
.jpg)
