Domowa pizza capricciosa


Nasza ulubiona pizza, z przepisu, który zawsze się udaje. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ciasto nie wyszło. Zróbcie taka pizzę, a zarówno dzieci jak i dorośli będą się objadać


Składniki na dużą blachę piekarnikową:
  • około 500 g mąki pszennej typ 550
  • 14 g suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek olejuulubiony sos pomidorowy lub ketchup
  • kilka plasterków szynki
  • kilka pieczarek
  • około 350 g sera żółtego tartego


Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Układamy szynkę i posypujemy serem. Dajemy pieczarki cieniutko pokrojone.


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!