Sernik siostry Julii

Świąteczny przepis na sernik Siostry Benedyktynki ze Staniątek. Lepszego sernika niż z tego przepisu nie jedliśmy, a cała blacha zniknęła zaraz po upieczeniu, na święta muszę upiec jeszcze raz


Blaszka o wymiarach: 23x37 cm

Składniki:
  • 1,5 kg białego sera półtłustego
  • 15 jajek
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kg cukru (można dać mniej)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • 1 cytryna
  • opakowanie herbatników (ok. 31 szt.)


Wykonanie:

Ser mielimy 2 razy. Następnie ucieramy masło z cukrami. Dodajemy po kolei żółtka i dalej ucieramy. Potem wsypujemy budyń, kaszę i wlewamy mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy także startą skórkę, sok z połowy cytryny oraz rodzynki i ponownie mieszamy. W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli. Ubite dokładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Następnie blaszkę wykładamy herbatnikami i wylewamy powstałą masę. Sernik pieczemy w 165 st. przez około 1 godz.



Smacznego




5 komentarzy:

  1. Serniczek pierwsza klasa, pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda pysznie 😋 a czy po upieczeniu dużo opadnie czy trochę bo na zdjęciu wygląda na duży pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam, po upieczeniu nie opadł. Wyglądał identycznie jak na zdjęciu. Jest wilgotny, delikatny i bardzo smaczny. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik pierwsza klasa, wygląda obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam, wszystkim bardzo smakował i prosili o przepis.

    OdpowiedzUsuń