Pomimo, że upiekłam dużą blachę tego ciasta to na imprezie urodzinowej go zabrakło. Ciasto marysieńka jest tak smaczne, że goście porywali kawałek za kawałkiem
Składniki na formę 25x36 cm:
biszkopt ciemny:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 pełnych łyżek mąki
- 2 pełne łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując partiami dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez około 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i miksując stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez około 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń. Ucieramy, aż powstanie krem.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy dżem i połowę masy. Ciasto przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.
Jaka wielkość tego dżemu ?
OdpowiedzUsuńDżem tu nie potrzebny,ja mam przepis bez dżemu a do masy fodaje jeszcze czekoladę i spiryt.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki? I poproszę o przepis na polewę 😀
OdpowiedzUsuń25x36 jest na początku napisane
OdpowiedzUsuńZa niedługo moja córka ma urodziny, więc chyba jej przyrządzę takie ciasto! Do tego zamierzam zamówić jej zestaw klocków Cobi w ramach prezentu, ponieważ wiem, że marzy o nim od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że będzie zadowolona ze swojego podarunku.
OdpowiedzUsuńOd tej ilosci cukru to mozna cukrzycy dostac.
OdpowiedzUsuńA czy ma Pani jakiś przepis bez pieczenia? W tym roku robimy remont kuchni marzy mi sie taka z katalogu już mam wizualizację. Chciałabym jednak przygotować jakieś ciasto dla rodziny bez pieczenia.
OdpowiedzUsuńCiasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ma wtedy bardziej wyrazisty smak.
OdpowiedzUsuń