Pomimo, że upiekłam dużą blachę tego ciasta to na imprezie urodzinowej go zabrakło. Ciasto marysieńka jest tak smaczne, że goście porywali kawałek za kawałkiem
Składniki na formę 25x36 cm:
biszkopt ciemny:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 pełnych łyżek mąki
- 2 pełne łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując partiami dodajemy cukier i po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez około 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia.Następnie przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i miksując stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy, mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. przez około 30 min. Odstawiamy do wystygnięcia.
1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń. Ucieramy, aż powstanie krem. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy dżem i połowę masy. Ciasto przykrywamy blatem orzechowym i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto marysieńka ciasto z orzechami masa budyniowa orzechy
Jaka wielkość tego dżemu ?
OdpowiedzUsuńDżem tu nie potrzebny,ja mam przepis bez dżemu a do masy fodaje jeszcze czekoladę i spiryt.
OdpowiedzUsuńWolę z dżemem
UsuńJaki rozmiar blaszki? I poproszę o przepis na polewę 😀
OdpowiedzUsuńTo sobie podziel przez 2 i będzie pół porcji
UsuńDokładnie chyba że pani nie umie dzielic
UsuńKtoś prosił o przepis na polewę a nie na połowę,złośliwcy
Usuń25x36 jest na początku napisane
OdpowiedzUsuńZa niedługo moja córka ma urodziny, więc chyba jej przyrządzę takie ciasto! Do tego zamierzam zamówić jej zestaw klocków Cobi w ramach prezentu, ponieważ wiem, że marzy o nim od dłuższego czasu. Mam nadzieję, że będzie zadowolona ze swojego podarunku.
OdpowiedzUsuńMoże lepiej lego comi się nie wpinają dobrze
UsuńOd tej ilosci cukru to mozna cukrzycy dostac.
OdpowiedzUsuńA czy ma Pani jakiś przepis bez pieczenia? W tym roku robimy remont kuchni marzy mi sie taka z katalogu już mam wizualizację. Chciałabym jednak przygotować jakieś ciasto dla rodziny bez pieczenia.
OdpowiedzUsuńCiasto najlepiej smakuje na drugi dzień, ma wtedy bardziej wyrazisty smak.
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt jest wystarszajaco wilgotny czy lepiej nasączyć?
OdpowiedzUsuńA czy można te wszystkie cukry w ciastach zastąpić erytrytolem
OdpowiedzUsuńOk
OdpowiedzUsuńCiasto Marysieńka jes baaardzo dobre wszyscy co go jedli mówili że jest super tylko ja biszkopty nasączyłam i było idealne a pierwszy raz jak robiłam nie nasączałam i dla mnie było trochę za suche tak że według smaku jak kto lubi Polecam jest super👍
OdpowiedzUsuńteż tak robię biszkopty trzeba nasączać słuszna uwaga bez nasączanie jest suche i cukru mniej o 10 procent.
OdpowiedzUsuńCzym nasaczyc najlepiej biszkopt?
OdpowiedzUsuńPotrzebny mi przepis na dobrą polewę czekoladową.Może ma pani jakis .Kiedys mialam fajny ale to bylo 40 lat temu i znikł
OdpowiedzUsuń