Ten przepis w naszej rodzinie jest od lat, super jako alternatywa dla krokietów i pasztecików
Składniki na blaszkę 25x40 cm lub 2 keksówki:
ciasto:- około 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka roztopionego masła
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mrożonego szpinaku
- mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- olej
- sól i pieprz
- 1 białko lub żółtko
Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy. Dodajemy odsączone i pokrojone pomidory, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Następnie w dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy rozpuszczone masło i olej. Wlewamy zaczyn i partiami wsypujemy mąkę.
Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki), ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt i nakładamy farsz. Zwijamy rolady, smarujemy je roztrzepanym białkiem. Potem obwijamy rolady papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywamy boków i pozostawiamy lekki luz). Tak przygotowane przysmaki układamy jeden obok drugiego w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 st.
Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
kulebiak obiady przekąska przekąski przekąski na sylwestra sylwester wigilijny przysmak
Super przepis. Zapisuję i na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, super pomysł. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić przysmak z ciasta francuskiego? Z Góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńtak, ale już nie będzie taki smaczny
UsuńCzy mozna mrozić rolade?
UsuńPomysłowy przepis, zapisuję i przed Wigilią pieczemy.
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jak nie zakrywamy boków a zawijamy w papier jak tubę ?
OdpowiedzUsuńkońce rolady
UsuńPiekłam z tego przepisu kilka razy, ta rolada z szpinakiem jest pyszna. Polecam upiec...
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić innym farszem?
OdpowiedzUsuńMyślę, ze pieczarkowy byłby równie dobry :)
UsuńCo można dać zamiast szpinaku?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można jak ktoś lubi grzybowy albo z kapustą i grzybami, albo z pieczarkami i szpinakiem, ja planuję ze szpinakiem i pieczarkami, może dodam ser feta zobaczę co mi z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczna rolada szpinakowa..
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszna ale popękały mi, chyba źle zawinęłam. Ale drugi raz będzie ok. ☺
OdpowiedzUsuń