Biszkopt, który zawsze wychodzi

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Forma o średnicy: 28 cm.

Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki (7,5 dag mąki tortowej i 7,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Wykonanie:

Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na blaty.

Smacznego





1 komentarz: