Idealna na obiad zapiekanka po chłopsku z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 pętko kiełbasy
- około 200 g pieczark
- 1 cebula
- około 200 g startego sera żółtego
- sól i pieprz
- olej
Wykoankie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Ziemniaki podpiekamy. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie kiełbasę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na podpieczone ziemniaki wykładamy podsmażone pieczarki z kiełbasą i całość przykrywamy serem żółtym. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 min. do rozpuszczenia sera. Gotowa zapiekankę podajemy z ulubionym ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego