Zapiekanka po chłopsku

Idealna na obiad zapiekanka po chłopsku z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 pętko kiełbasy
  • około 200 g pieczark
  • 1 cebula
  • około 200 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz 
  • olej


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Ziemniaki podpiekamy. W międzyczasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie kiełbasę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na podpieczone ziemniaki wykładamy podsmażone pieczarki z kiełbasą i całość przykrywamy serem żółtym. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 min. do rozpuszczenia sera. Gotowa zapiekankę podajemy z ulubionym ketchupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego