Deser szkolny

Deser przypominający lata dzieciństwa, znakomicie sprawdzi się na imprezy z dziećmi i upalne dni
Składniki na formę 25x36:
  • 1 l śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe + 400 ml wrzątku
  • 2 wafle tortowe
  • 3 galaretki wiśniowe + 700 ml wrzątku
  • 3 galaretki agrestowe + 700 ml wrzątku


Wykonanie:
1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. 500 ml schłodzonej śmietanki ubijamy i powolutku wlewamy tężejącą galaretkę. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy wafel (jak trzeba docinamy docinamy), wykładamy masę śmietanową i odstawiamy do stężenia. W międzyczasie galaretki wiśniowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie z galaretkami agrestowymi postępujemy tak jak z wiśniowymi. Na koniec ponownie przygotowujemy masę śmietanową z 1 galaretki cytrynowej i 500 ml śmietanki. Masę śmietanową wykładamy na galaretki i przykrywamy waflem (jak trzeba docinamy). Deser wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!