Pieczeń rzymska

Idealna na Wielkanoc pieczeń rzymska z jajkiem w środku

Keksówka:
21x12 cm

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • 2 surowe jajka
  • 1 bułka namoczona w leku lub wodzie i odciśnięta
  • 1 cebula drobno posiekana i podsmażona
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka mielona
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • jałowiec


Wykonanie:

Mięso mieszamy z surowymi jajkami, bułką, cebulą, czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej, pośrodku robimy rowek i układamy ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim (odkrawamy końcówki jajek, aby się stykały). Ułożone jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypujemy mieloną papryką, wciskamy w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz kładziemy liść laurowy. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180 st. Gotową pieczeń odstawiamy na 10 minut i wykładamy z foremki.

Smacznego!



1 komentarz: