Ulubione ciasto teściowej

Wyśmienite kruche ciasto z dżemem i pianką, super do kawy czy herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 500 g mąki
  • 300 g masła
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 
pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu porzeczkowego, brzoskwiniowego lub innego


Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Następnie dzielimy je na 3 części (2 większe, 1 mniejszą). Do jednej większej części dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jasne większe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Smarujemy dżemem, wyjmujemy z zamrażarki ciasto kakaowe i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozkładamy równomiernie na dżemie.

Następnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na kakaowe ciasto. Na końcu wyjmujemy ostatnie ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce i przykrywamy nim piankę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.

Smacznego!



1 komentarz: