Ulubione ciasto teściowej

Wyśmienite kruche ciasto z dżemem i pianką, super do kawy czy herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 500 g mąki
  • 300 g masła
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 
pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu porzeczkowego, brzoskwiniowego lub innego


Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Następnie dzielimy je na 3 części (2 większe, 1 mniejszą). Do jednej większej części dodajemy kakao i zagniatamy. Ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jasne większe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozkładamy na blaszce i dociskamy dłonią. Smarujemy dżemem, wyjmujemy z zamrażarki ciasto kakaowe i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozkładamy równomiernie na dżemie.

Następnie przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na kakaowe ciasto. Na końcu wyjmujemy ostatnie ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce i przykrywamy nim piankę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.

Smacznego!



17 komentarzy:

  1. dziękuję zrobię jutro

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto!!! Łatwo się robi i dobrze, swojsko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Budynie dodać w formie proszku - zwyczajnie dosypując tak jak cukier?

    OdpowiedzUsuń
  4. często piekę takie ciasto jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam to ciasto wielokrotnie, wg podanego przepisu. Zawsze świetnie wychodzi, pięknie wyrasta i tak swojsko smakuje. Palce lizać :) Dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A można dodać wiśnie zamiast dżemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można

      Usuń
    2. Jak najbardziej można, ja zawsze dodaje wiśnie

      Usuń
    3. Zrobiłam wczoraj że śliwkami, wcześniej z malinami

      Usuń
  7. Ulubione ciasto teściowej to Zakalec bo ma dwie lewe rece

    OdpowiedzUsuń
  8. budynie dodac w proszku czy ugotowane

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka śmietanę dodać????

    OdpowiedzUsuń
  10. Kwaśna gęsta tak jak zawsze do kruchego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  11. Wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto upiekłam jest pyszne
    wszystkim smakowało 😃

    OdpowiedzUsuń