Sernik z rosą

Klasyczny sernik z rosą, który zawsze się udaje i każdemu smakuje

Wielkość blaszki: 23x37 cm

Składniki:

kruchy spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1,20 kg białego sera (półtłustego)
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe (2 x16 g)
  • 2 budynie śmietankowe (2 x 40 g)
  • skórka starta cytryny
pianka:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli


Wykonanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy i podpiekamy około 15 minut w 180 st. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser mielimy co najmniej 2 razy. Do naczynia wrzucamy żółtka, całe jajka, cukry i miksujemy, aż masa będzie jasna. Dodajemy na przemian ser, mleko, olej i budynie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy skórkę z cytryny, startą na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę serową wylewamy na podpieczony, przestudzony spód.


Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 45 minut. Krótko przed końcem pieczenia ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż białka będą lśniące. Po 45 minutach pieczenia, otwieramy piekarnik i na gorący sernik rozprowadzamy masę białkową. Piekarnik zamykamy i zmniejszamy temp. do 170 st. Dalej pieczemy ciasto jeszcze ok. 10 - 15 minut do momentu, aż pianka będzie lekko brązowa (nie ciemna), inaczej nie zrobi się rosa. Sernik po upieczeniu pozostawiamy kilka minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy go i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po kilku minutach powinny pokazać się kropelki rosy, a jeżeli się nie pojawią to i tak sernik jest pyszny.

Smacznego!



1 komentarz: