Przepis babci na twarde i chrupiące ogórki kiszone, które zawsze się udają i przetrwają całą zimę
Składniki na 10 słoików po 900 ml:
- 5 kg ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 3 czubate łyżki soli
- 2 główki czosnku (10 dużych ząbków)
- wiązka kopru
- korzeń chrzanu
Wykonanie:
Ogórki moczymy i myjemy. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku przekrojom na pół, kawałku korzenia chrzanu, gałązce kopru i ciasno układamy ogórki. W garnku gotujemy wodę z solą.
Gorącą zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Na drugi lub trzeci dzień weki z ogórkami odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Ilość przygotowanych słoików z ogórkami kiszonymi zależy od wielkości i ułożenia ogórków.
Smacznego
Tradycyjne ogórki kiszone są najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńTakie ogóreczki są najlepsze...
OdpowiedzUsuńRobię tak samo, są chrupiące i doskonale przetrwają zimę....
OdpowiedzUsuńTeż tak robie
OdpowiedzUsuńRobiłam ogórki rok temu gorącą wodą zalałam . Ogórki bardzo brzydko pachną jakby zepsuły się.,Nie wiem dlaczego
OdpowiedzUsuńU mnie też i nie wiem dlaczego
UsuńJa to samo mialammjsk gorąca woda zalalam były puste a woda smierdziala
UsuńNajlepsze ogórki ze swojego ogródka plus woda niechlorowana i sól kamienna niejodowana.
UsuńOgórki z nawożenia
OdpowiedzUsuńNie mylmy weków o zakręcanych słoików.
OdpowiedzUsuń