Twarde i chrupiące ogórki kiszone

Przepis babci na twarde i chrupiące ogórki kiszone, które zawsze się udają i przetrwają całą zimę

Składniki na 10 słoików po 900 ml:

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 3 l wody
  • 3 czubate łyżki soli
  • 2 główki czosnku (10 dużych ząbków)
  • wiązka kopru
  • korzeń chrzanu


Wykonanie:

Ogórki moczymy i myjemy. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku przekrojom na pół, kawałku korzenia chrzanu, gałązce kopru i ciasno układamy ogórki. W garnku gotujemy wodę z solą.


Gorącą zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Na drugi lub trzeci dzień weki z ogórkami odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Ilość przygotowanych słoików z ogórkami kiszonymi zależy od wielkości i ułożenia ogórków.

Smacznego



1 komentarz: