Twarde i chrupiące ogórki kiszone

Przepis babci na twarde i chrupiące ogórki kiszone, które zawsze się udają i przetrwają całą zimę

Składniki na 10 słoików po 900 ml:

  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 3 l wody
  • 3 czubate łyżki soli
  • 2 główki czosnku (10 dużych ząbków)
  • wiązka kopru
  • korzeń chrzanu


Wykonanie:

Ogórki moczymy i myjemy. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku przekrojom na pół, kawałku korzenia chrzanu, gałązce kopru i ciasno układamy ogórki. W garnku gotujemy wodę z solą.


Gorącą zalewę wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy słoiki pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Na drugi lub trzeci dzień weki z ogórkami odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Ilość przygotowanych słoików z ogórkami kiszonymi zależy od wielkości i ułożenia ogórków.

Smacznego



12 komentarzy:

  1. Tradycyjne ogórki kiszone są najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ogóreczki są najlepsze...

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię tak samo, są chrupiące i doskonale przetrwają zimę....

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ogórki rok temu gorącą wodą zalałam . Ogórki bardzo brzydko pachną jakby zepsuły się.,Nie wiem dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też i nie wiem dlaczego

      Usuń
    2. Ja to samo mialammjsk gorąca woda zalalam były puste a woda smierdziala

      Usuń
    3. Najlepsze ogórki ze swojego ogródka plus woda niechlorowana i sól kamienna niejodowana.

      Usuń
  5. Ogórki z nawożenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mylmy weków o zakręcanych słoików.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze zalewam wrzątkiem i są bardzo dobre a to że się zepsuły może miały za dużo nawozów kiedyś zrobiłam małosolne i wszystkie wyrzuciłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też musiałam wszystkie małosolne wyrzucić, bo spleśniały! Ładują tych nawozów bez opamiętania!

      Usuń