Goście na rodzinnym przyjęciu oszaleli na punkcie tego sernika, jest tak smaczny, że ciotki od razu prosiły o przepis
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
ciasto orzechowe:
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła w temp. pokojowej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
Przygotowanie:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 350 g serka kremowego naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 3 łyżki mąki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
Składniki na ciasto orzechowe zagniatamy, rozwałkowujemy i dajemy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. przez około 10 min. Ser miksujemy z serkiem kremowym i 1 szklanką cukru na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku i mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami 1/2 szklanki cukru. Na sztywno ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę.
Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietankę, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na przestygnięty spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 min. Następnie temp. zmniejszamy do 150 st. i pieczemy około 1 godz. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietankę, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na przestygnięty spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 min. Następnie temp. zmniejszamy do 150 st. i pieczemy około 1 godz. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Smacznego!
Super ciasta łatwe w wykonaniu polecam i proszę o jeszcze.
OdpowiedzUsuńCzy z twarogiem trzeba cos jeszcze zrobic? Np. Zmielic?
OdpowiedzUsuńNa pewno!!
UsuńCzy twaróg można zastąpić serem w wiaderku?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńNigdy nie kupuję twarogu w wiadorku, tylko kostka! Wiaderkowy ma inny smak (czyt. gorszy) ��
UsuńCzym można zastąpić orzechy laskowe? Orzechami włoskimi, mąką? W jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńtak, tyle samo włoskich co laskowych
OdpowiedzUsuńPani zapomniała dodać jakiej mąki użyła.
OdpowiedzUsuńAle z pewnością chodzi o zemniaczaną.
To dla tych którzy mają watpliwosci.
mąka pszenna nie ziemniaczana
UsuńDzień dobry. Czy do masy serowej również dodaje się mąkę pszenna, a nie ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńczy śmietana ma być też ubita czy tylko białka mają być ubite?
OdpowiedzUsuńNie polecam dodawać orzechów włoskich do sernika bo ser zmienia kolor i sinieje co nie zmienia smaku ale wygląda nieapetycznie
OdpowiedzUsuń