Sernik rosyjski

Goście na rodzinnym przyjęciu oszaleli na punkcie tego sernika, jest tak smaczny, że ciotki od razu prosiły o przepis

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

ciasto orzechowe:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 350 g serka kremowego naturalnego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%


Przygotowanie:

Składniki na ciasto orzechowe zagniatamy, rozwałkowujemy i dajemy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. przez około 10 min. Ser miksujemy z serkiem kremowym i 1 szklanką cukru na gładką masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku i mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami 1/2 szklanki cukru. Na sztywno ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę.

Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietankę, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na przestygnięty spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 min. Następnie temp. zmniejszamy do 150 st. i pieczemy około 1 godz. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.

Smacznego!



1 komentarz: