Sernik bardzo małym nakładem pracy

Sernik bardzo małym nakładem pracy jest puszysty i każdemu smakuje

Wielkość blaszki:
25x36 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 budynie waniliowe po 40 g
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek + 4 białka z kruchego ciasta
  • 1 i 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy spód i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i kolejno dodajemy ser, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i na końcu mleko. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na przygotowany spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 1 godz. i 10 min. Studzimy w piekarniku.

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Robię sernik.
    Wg. Mnie cukier trzeba utrzeć z żółtkami.
    A ok z 2 łyżkami ubić wszystkie białka.
    Proszę o odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robię tak jak w przepisie, a Pan/i może zrobić według własnego uznania

      Usuń
  2. Witam. Czy masa serowa ma być dość płynna, bo zrobiłam według przepisu i mi taka wyszła. Proszę o informację. Właśnie idzie do pieca. Zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,ja też boję się co z tego wyjdzie.Bardzo płynny ser. Jest w piecu urósł ładnie ,czekam jeszcze pół godziygodziny zobaczymy

      Usuń
    2. Tak ma być płynna

      Usuń
  3. Jak dla mnie to nie jest sernik tylko ciasto budyniowe bo zrobiłam według przepisu i czuć sam budyń więc szalu nie ma

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę 3 raz,piękna masa na całą blachę i po 10 min zaczyna się palić,pod koniec węgiel,mimo niższej temp

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaja , mleko, olej , ser z wiaderka - można wypić przez słomkę . No cóż , mleko się wylało trzeba to upiec . Do dzieła , choć cholernie się zniechęciłam .

    OdpowiedzUsuń
  6. Słuchajcie , upiekłam ten serowiec. Coś pięknego, wyszedł wspaniały w smaku , puszysty , lekki , rozpływa się w ustach . Za ten przepis dziękuję . Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekę ten serniczek wilgotny dobry z cukrem to jest tak ze trochę dodaje do żółtek,zostawiam na noc do wystygnięcia w piekarniku.bozena

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę mi podpowiedzieć co zrobić by serniczek nie pękał? Za każdym razem co upiekę pęka po środku.

    OdpowiedzUsuń