Sernik bardzo małym nakładem pracy jest puszysty i każdemu smakuje
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 budynie waniliowe po 40 g
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek + 4 białka z kruchego ciasta
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy spód i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i kolejno dodajemy ser, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i na końcu mleko. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na przygotowany spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 1 godz. i 10 min. Studzimy w piekarniku.
Smacznego!
Robię sernik.
OdpowiedzUsuńWg. Mnie cukier trzeba utrzeć z żółtkami.
A ok z 2 łyżkami ubić wszystkie białka.
Proszę o odpowiedź!
ja robię tak jak w przepisie, a Pan/i może zrobić według własnego uznania
UsuńWitam. Czy masa serowa ma być dość płynna, bo zrobiłam według przepisu i mi taka wyszła. Proszę o informację. Właśnie idzie do pieca. Zobaczymy.
OdpowiedzUsuńWitam,ja też boję się co z tego wyjdzie.Bardzo płynny ser. Jest w piecu urósł ładnie ,czekam jeszcze pół godziygodziny zobaczymy
UsuńTak ma być płynna
UsuńJak dla mnie to nie jest sernik tylko ciasto budyniowe bo zrobiłam według przepisu i czuć sam budyń więc szalu nie ma
OdpowiedzUsuńPiekę 3 raz,piękna masa na całą blachę i po 10 min zaczyna się palić,pod koniec węgiel,mimo niższej temp
OdpowiedzUsuńJaja , mleko, olej , ser z wiaderka - można wypić przez słomkę . No cóż , mleko się wylało trzeba to upiec . Do dzieła , choć cholernie się zniechęciłam .
OdpowiedzUsuńMój w piecu też czekamm
UsuńSłuchajcie , upiekłam ten serowiec. Coś pięknego, wyszedł wspaniały w smaku , puszysty , lekki , rozpływa się w ustach . Za ten przepis dziękuję . Brawo!
OdpowiedzUsuńPiekę ten serniczek wilgotny dobry z cukrem to jest tak ze trochę dodaje do żółtek,zostawiam na noc do wystygnięcia w piekarniku.bozena
OdpowiedzUsuńProszę mi podpowiedzieć co zrobić by serniczek nie pękał? Za każdym razem co upiekę pęka po środku.
OdpowiedzUsuń