Sernik bardzo małym nakładem pracy jest puszysty i każdemu smakuje
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki oleju
- 3 budynie waniliowe po 40 g
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek + 4 białka z kruchego ciasta
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciastem wykładamy spód i boki foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i kolejno dodajemy ser, wsypujemy proszek budyniowy, wlewamy olej i na końcu mleko. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na przygotowany spód. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 1 godz. i 10 min. Studzimy w piekarniku.
Smacznego!
Robię sernik.
OdpowiedzUsuńWg. Mnie cukier trzeba utrzeć z żółtkami.
A ok z 2 łyżkami ubić wszystkie białka.
Proszę o odpowiedź!
ja robię tak jak w przepisie, a Pan/i może zrobić według własnego uznania
UsuńWitam. Czy masa serowa ma być dość płynna, bo zrobiłam według przepisu i mi taka wyszła. Proszę o informację. Właśnie idzie do pieca. Zobaczymy.
OdpowiedzUsuńWitam,ja też boję się co z tego wyjdzie.Bardzo płynny ser. Jest w piecu urósł ładnie ,czekam jeszcze pół godziygodziny zobaczymy
UsuńTak ma być płynna
UsuńJak dla mnie to nie jest sernik tylko ciasto budyniowe bo zrobiłam według przepisu i czuć sam budyń więc szalu nie ma
OdpowiedzUsuńPiekę 3 raz,piękna masa na całą blachę i po 10 min zaczyna się palić,pod koniec węgiel,mimo niższej temp
OdpowiedzUsuńJaja , mleko, olej , ser z wiaderka - można wypić przez słomkę . No cóż , mleko się wylało trzeba to upiec . Do dzieła , choć cholernie się zniechęciłam .
OdpowiedzUsuńMój w piecu też czekamm
UsuńSłuchajcie , upiekłam ten serowiec. Coś pięknego, wyszedł wspaniały w smaku , puszysty , lekki , rozpływa się w ustach . Za ten przepis dziękuję . Brawo!
OdpowiedzUsuńPiekę ten serniczek wilgotny dobry z cukrem to jest tak ze trochę dodaje do żółtek,zostawiam na noc do wystygnięcia w piekarniku.bozena
OdpowiedzUsuńProszę mi podpowiedzieć co zrobić by serniczek nie pękał? Za każdym razem co upiekę pęka po środku.
OdpowiedzUsuńPiekę wg tego przepisu, bo tylko ten sernik mi wychodzi. Jest wysoki, puszysty, nie opada, jeżeli pęknie to poleję białym lukrem lub czekoladą.
OdpowiedzUsuń