Ciasto księżniczka

Takie ciasto jadłam ostatnio u znajomych, było tak smaczne, że postanowiłam je zrobić w domu. Teraz będę częściej wracać do tego przepisu

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

masa:
  • 1 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 budynie śmietankowe
  • 300 g masła
dodatkowo:
  • około 700 g herbatników maślanych
  • słoiczek dżemu malinowego
  • wiórki kokosowe do posypania


Przygotowanie:

1 szklankę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch oraz partiami dodajmy po łyżce budyń. 3 - 4 łyżki masy odkładamy na wierzch ciasta.

Na spodzie blaszki z papierem do pieczenia układamy herbatniki, władamy połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Rozsmarowujemy dżem malinowy i ponownie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego