Żeberka w kapuście

Wyśmienite na pożywny obiad żeberka pieczone w kapuście. Takie żeberka z powodzeniem można podać na niedzielny, czy świąteczny obiad


Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • smalec do smażenia


Przygotowanie:
Kiszoną kapustę obgotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Podsmażamy na smalcu. Żeberka nacieramy przyprawami. Kapustę mieszamy z podsmażoną cebulą z czosnkiem, koncentratem pomidorowym, majerankiem, papryką słodką i pieprzem czarnym. Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wciskamy żeberka.

Żeberka pieczemy pod przykryciem około 80 min. w temp. 200 st. C. Następnie mięso z kapustą odkrywamy i pieczemy jeszcze około 10 min. Smacznego!