Sernik Izabela

Najbardziej kremowy sernik jaki jadłam, sprawdzi się na każdą okazję i wszyscy będą się nim zachwycać

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • około 150 g herbatników maślanych


Wykonanie:

Żółtka miksujemy z cukrem waniliowy. Miksując dodajemy ser, wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, powolutku wlewamy olej, a potem mleko. Białka ubijamy na sztywno i po trochu wsypujemy cukier. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 1 godz. 20 min. Jeżeli wierch za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego



2 komentarze:

  1. czy te herbatniki sie nie spala

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast herbatników zrobiłam kruche ciasto z pierwszego lepszego przepisu na sernik na kruchym cieście, na surowe ciasto wlałam ser z tego przepisu i razem upieklam
    Było super

    OdpowiedzUsuń