Sernik Izabela

Najbardziej kremowy sernik jaki jadłam, sprawdzi się na każdą okazję i wszyscy będą się nim zachwycać

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • około 150 g herbatników maślanych


Wykonanie:

Żółtka miksujemy z cukrem waniliowy. Miksując dodajemy ser, wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, powolutku wlewamy olej, a potem mleko. Białka ubijamy na sztywno i po trochu wsypujemy cukier. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 1 godz. 20 min. Jeżeli wierch za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego



14 komentarzy:

  1. czy te herbatniki sie nie spala

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast herbatników zrobiłam kruche ciasto z pierwszego lepszego przepisu na sernik na kruchym cieście, na surowe ciasto wlałam ser z tego przepisu i razem upieklam
    Było super

    OdpowiedzUsuń
  3. czy może być ser z wiaderka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja taki piekę tylko za na kruchym spodzie, który wcześniej podpiekam ok 15 min

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczemy gora- dol czy z termo obiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można wyjąć z piekarnika odrazu po upieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik pyszny tylko mi wszystkie herbatniki wyplynely do góry.. Co zrobić żeby były na dole ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale masa byla robiona dokładnie tak jak w przepisie i mimo to była rzadka,dlaczego?

      Usuń
  8. Trzeba było lać łyżką po trochu na herbatniki by obciążyć je i by masa nie dostała się pod herbatniki

    OdpowiedzUsuń