Najbardziej kremowy sernik jaki jadłam, sprawdzi się na każdą okazję i wszyscy będą się nim zachwycać
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
- 8 jajek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- około 150 g herbatników maślanych
Wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem waniliowy. Miksując dodajemy ser, wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, powolutku wlewamy olej, a potem mleko. Białka ubijamy na sztywno i po trochu wsypujemy cukier. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 1 godz. 20 min. Jeżeli wierch za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego
czy te herbatniki sie nie spala
OdpowiedzUsuńnie :)
UsuńZamiast herbatników zrobiłam kruche ciasto z pierwszego lepszego przepisu na sernik na kruchym cieście, na surowe ciasto wlałam ser z tego przepisu i razem upieklam
OdpowiedzUsuńByło super
Super też tak zrobię pozdrawiam serdecznie
Usuńczy może być ser z wiaderka ?
OdpowiedzUsuńJa robię z serem z wiaderka był pyszny
Usuńmoże być, ale musi być dobrej jakości
UsuńJa taki piekę tylko za na kruchym spodzie, który wcześniej podpiekam ok 15 min
OdpowiedzUsuńpieczemy gora- dol czy z termo obiegiem?
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńCzy można wyjąć z piekarnika odrazu po upieczeniu
OdpowiedzUsuńSernik pyszny tylko mi wszystkie herbatniki wyplynely do góry.. Co zrobić żeby były na dole ???
OdpowiedzUsuńmasa była za rzadka
UsuńAle masa byla robiona dokładnie tak jak w przepisie i mimo to była rzadka,dlaczego?
UsuńHerbatniki nie wypłyną jeżeli zamoczymy każdy przed wyłożeniem na blachę w mleku.
UsuńTrzeba było lać łyżką po trochu na herbatniki by obciążyć je i by masa nie dostała się pod herbatniki
OdpowiedzUsuńMoja masa serowa byla rzadka jak mleko. Zeobiona scisle w/g przepisu. Większość herbatnikow wyplynęła. Zmarnowałam skladniki.
OdpowiedzUsuńMiałem to samo. Składniki według przepisu :(
OdpowiedzUsuńTo wszystko zależy od twarogu
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest prawdziwy ser a nie taki ulepszony z wiaderka na pół z serwatką.
OdpowiedzUsuńMnie wyszedł idealnie cherbatniki został na spodzie blachy ser z wiaderka zGarwolina
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek robiony z wiaderka + kostka zwykłego sera jest obłędny.
OdpowiedzUsuńA czy mogą być herbatniki kakaowe
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak
OdpowiedzUsuńCzy można piec bez herbatników sam ser
OdpowiedzUsuńA ja będę robiła z sera koziego własnej roboty
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik, puszysty jak chmurka, zrobiłam z twarogu sernikowego z Piątnicy co prawda ale niebo w gębie, napewno zrobię jeszcze nie raz, może tym razem z brzoskwiniami jeszcze
OdpowiedzUsuń