Najbardziej kremowy sernik jaki jadłam, sprawdzi się na każdą okazję i wszyscy będą się nim zachwycać
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
- 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
- 8 jajek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- około 150 g herbatników maślanych
Wykonanie:
Żółtka miksujemy z cukrem waniliowy. Miksując dodajemy ser, wsypujemy budyń, proszek do pieczenia, powolutku wlewamy olej, a potem mleko. Białka ubijamy na sztywno i po trochu wsypujemy cukier. Do ciasta dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 1 godz. 20 min. Jeżeli wierch za mocno się przypieka, po godzinie można przykryć papierem do pieczenia. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego
czy te herbatniki sie nie spala
OdpowiedzUsuńnie :)
UsuńZamiast herbatników zrobiłam kruche ciasto z pierwszego lepszego przepisu na sernik na kruchym cieście, na surowe ciasto wlałam ser z tego przepisu i razem upieklam
OdpowiedzUsuńByło super
czy może być ser z wiaderka ?
OdpowiedzUsuńJa robię z serem z wiaderka był pyszny
Usuńmoże być, ale musi być dobrej jakości
UsuńJa taki piekę tylko za na kruchym spodzie, który wcześniej podpiekam ok 15 min
OdpowiedzUsuńpieczemy gora- dol czy z termo obiegiem?
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńCzy można wyjąć z piekarnika odrazu po upieczeniu
OdpowiedzUsuńSernik pyszny tylko mi wszystkie herbatniki wyplynely do góry.. Co zrobić żeby były na dole ???
OdpowiedzUsuńmasa była za rzadka
Usuń