Niezawodne pączki Mamy

Niezawodne pączki Mamy - z tego przepisu zawsze wychodzą

Składniki na około 30 sztuk:
  • 1 kg mąki + do podsypywania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 l oleju do smażenia
  • marmolada do nadzienia


Wykonanie:

W mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 - 20 min. Następnie dodajemy mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, wódkę i sól. Wyrabiamy ciasto i pod koniec dodajemy masło. Ciasto jest dość luźne, przekładamy do dużej miski. Oprószamy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz. (powinno podwoić swoją objętość).


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, krótko zagniatamy. Odrywamy po kawałku ciasta i dzielimy je na części po około 60 g. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę nadzienia. Dokładnie sklejamy. Układamy na stolnicy posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 25 min. Pączki powinny podwoić swoją objętość. Następnie rozgrzewamy olej do temp. 175 st. Wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!



1 komentarz: