Ciasto Krysi

Przepis pochodzi ze starego poradnika domowego, ciasto jest rewelacyjne i za każdym razem zachwyca gości

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa jabłkowa:
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3/4 szklanki wody


warstwa śmietanowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • czekolada mleczna
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • około 100 g herbatników maślanych


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 20 - 25 min.


W międzyczasie jabłka obieramy kroimy na kawałki i smażymy, aż zacznę się rozpadać. Wlewamy 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i wsypujemy galaretki cytrynowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tężejące jabłka wykładamy biszkopt.


Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Śmietankę wykładamy na zastygnięte jabłka. Na wierzchu układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkami łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego