Przepis pochodzi ze starego poradnika domowego, ciasto jest rewelacyjne i za każdym razem zachwyca gości
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 3/4 szklanki wody
warstwa śmietanowa:
- 330 ml śmietany 30%
- 1 galaretka przezroczysta
- 200 ml wrzątku
- czekolada mleczna
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- około 100 g herbatników maślanych
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 20 - 25 min.
W międzyczasie jabłka obieramy kroimy na kawałki i smażymy, aż zacznę się rozpadać. Wlewamy 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i wsypujemy galaretki cytrynowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tężejące jabłka wykładamy biszkopt.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Śmietankę wykładamy na zastygnięte jabłka. Na wierzchu układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkami łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego
Czy można zastąpić galaretkę przy śmietanie na żelatynę lub Fix do śmietany?
OdpowiedzUsuń