Ciasto Krysi

Przepis pochodzi ze starego poradnika domowego, ciasto jest rewelacyjne i za każdym razem zachwyca gości


Składniki na blaszke 25x36 cm:
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa jabłkowa:
  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3/4 szklanki wody
warstwa śmietanowa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka przezroczysta
  • 200 ml wrzątku
dodatkowo:
  • czekolada mleczna
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • około 100 g herbatników maślanych


Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 20 - 25 min. W międzyczasie jabłka obieramy kroimy na kawałki i smażymy, aż zacznę się rozpadać. Wlewamy 3/4 szklanki wody, zagotowujemy i wsypujemy galaretki cytrynowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tężejące jabłka wykładamy biszkopt.


Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno, powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Śmietankę wykładamy na zastygnięte jabłka. Na wierzchu układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkami łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na herbatnikach. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

2 komentarze:

  1. Czy można zastąpić galaretkę przy śmietanie na żelatynę lub Fix do śmietany?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda 🤩i pewnie pysznie smakuje😋

    OdpowiedzUsuń