Ciasto Inka bez pieczenia

Takie ciasto przyniosła znajoma do pracy, musiałam od razu zdobyć przepis, bo tak smacznego dawno nie jadłam

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

masa kawowa:
  • 500 g serka z wanilią z wiaderka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
galaretka:
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 700 ml wrzątku


masa waniliowa:
  • 500 g serka z wanilią z wiaderka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • mocno kakaowe herbatniki
  • mini biszkopciki
polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • kilka łyżek mleka


Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy masę kawową. Żelatynę i kawę zbożową rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy serek waniliowy i lekkim strumieniem wlewam zimną żelatynę z kawą. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem układamy warstwę herbatników. Masę kawową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.


Potem przygotowujemy galaretkę. We wrzątku rozpuszczamy kawę zbożową, cukier i żelatynę. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę kawową. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie robimy masę waniliową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy serek waniliowy i lekkim strumieniem wlewam zimną żelatynę. Masę waniliową wykładamy na stężałą galaretkę.


Na górze układamy biszkopciki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kawą i kilkoma łyżkami mleka oraz polewamy biszkopciki. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia najlepiej na całą noc.

Smacznego!