Takie ciasto przyniosła znajoma do pracy, musiałam od razu zdobyć przepis, bo tak smacznego dawno nie jadłam
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
masa kawowa:
masa waniliowa:
Wykonanie:
- 500 g serka z wanilią z wiaderka
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki kawy zbożowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 700 ml wrzątku
masa waniliowa:
- 500 g serka z wanilią z wiaderka
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- mocno kakaowe herbatniki
- mini biszkopciki
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka kawy zbożowej
- kilka łyżek mleka
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy masę kawową. Żelatynę i kawę zbożową rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy serek waniliowy i lekkim strumieniem wlewam zimną żelatynę z kawą. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem układamy warstwę herbatników. Masę kawową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.
Potem przygotowujemy galaretkę. We wrzątku rozpuszczamy kawę zbożową, cukier i żelatynę. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę kawową. Odstawiamy do zastygnięcia. W międzyczasie robimy masę waniliową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy serek waniliowy i lekkim strumieniem wlewam zimną żelatynę. Masę waniliową wykładamy na stężałą galaretkę.
Na górze układamy biszkopciki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kawą i kilkoma łyżkami mleka oraz polewamy biszkopciki. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
Smacznego!