Ciasto popapraniec

Najlepsze przepisy są ze starego zeszytu Mamy, zawszę jak zrobię to ciasto to znika od razu

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kakao


masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu porzeczkowego


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Malutkim strumieniem wlewamy olej i krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dajemy wiórki kokosowe, drugiej - mak, a trzeciej - kakao. Każdą część mieszamy. Na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy na zamianę łyżką ciasto makowe, kokosowe i kakaowe. Potem lekko mieszamy wykałaczką. Ciasto pieczemy w 170 st. przez około 30 min. Ostygnięte przekrawamy na pół.


1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na gotujące mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i partiami dodajmy budyń. Spód ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy masę budyniową, dwie łyżki masy odkładamy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Smarujemy pozostawioną masą budyniową i dżemem porzeczkowym. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewamy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!